top of page

Moni pesee koiraa tavalla, joka lisää takkuja - vinkit koiran pesuun

Monen yllätykseksi peseminen on yksi yleisimmistä syistä koiran takkutilanteen pahenemiseen. Pesussa koiran turkkia hierotaan ja hinkataan, jolloin takut suurenevat ja tiivistyvät. Tässä vinkit koiran pesuun.


Älä koskaan pese takkuista turkkia


Takkuista koiraa ei siis koskaan kannata pestä. Takut voi leikata pois ennen pesua tai turkkia voi selvittää harjan ja takkusuihkeen avulla. Mikäli se tuntuu vaikealta, on aika varata trimmaus ja tuoda koira pesemättömänä trimmaukseen.


Koiran peseminen - valmistelu


Koiran pesussa tärkeintä on riittävä aika. Koiralla on usein paljon enemmän karvaa kuin meillä ihmisillä on hiuksia. Sen lisäksi koira kävelee ilman kenkiä ulkona eikä sen peppua usein pyyhitä - koira on siis yleensä todella likainen. Varaa koiran pesuun riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä.


Mikäli koira on vanha, sillä on nivelvaivoja tai kylpyhuoneen lattia on erityisen liukas, kannattaa koiran alle levittää kumimatto tai muu liukueste.


Kastele koiran turkki kunnolla


Ennen turkin kastelua kannattaa varmistaa, että vesi on haaleaa ja koiralle mukavan tuntuista.

Koiran turkin kastelu on yllättävän vaikeaa. Kun koiran päälle lasketaan vettä, jäävät turkin alimmaiset osat kuiviksi. Vain osittain kasteltu turkki vaikeuttaa shampoon levittämistä ja vaahtoutumista. Kasteluun kannattaa siis käyttää kunnolla aikaa.

Koirashampoon oikeaoppinen käyttäminen koiran pesussa


Koiran pesuun suositellaan koirashampoota, koska ihmisille tehdyt shampoot ovat liian voimakkaita koiralle, eikä niiden ph-arvo sovi koiran iholle. Koirashampoopurkin kyljessä on ohje shampoon käyttämiseen. Joitakin tuotteita suositellaan laimennettavaksi vedellä. Laimennetun seoksen voi tehdä esim. kannuun tai urheilujuomapulloon.Koirashampoon levittäminen voi olla helppoa - trimmaajan vinkit


Vaahto on kaiken a ja o koirashampoota levitettäessä. Vaahdon tulisi levitä kaikkialle koiran kehoon. Jos jossain ei näy vaahtoa tarkoittaa se, että shampoota on siellä liian vähän.


Pesusieni koiran pesemiseen

Pesusieni on oiva apu koirashampoon levittämiseen. Shampoota voi laittaa suoraan pesusieneen. Sientä puristelemalla shampoo vaahdottu ja sen levittäminen on

helppoa.

Koirashampoita on myös muissa kuin nestemäisessä muodossa. Jauhemuodossa oleva shampoo on helppo levittää ja sitä tulee ripottelemalla oikea määrä koiran turkkiin. Jauhe ripotellaan ympäri turkkia ja sen jälkeen turkkia hierotaan, jolloin shampoo vaahtoutuu.Vaahtoutuva puuteri koirashampoo Nellumbo
14,90 €


Palashampoo tekee koirashampoon levittämisestä nopeaa. Shampoopalaa hierotaan eri puolille turkkia, minkä jälkeen se vaahtoutuu turkkia hierottaessa. Palashampoota on myös kätevä lisätä koiran kuonoon ja silmien alueelle, sillä ei tarvitse pelätä sen joutumista silmiin tai koiran suuhun.


Kultaturrin lemppari palashampoo koiralle PlantBase
14,90€Koiran turkin pesu kerran ei välttämättä riitä - toista pesu kaksi kertaa


Trimmaamoissa koirat pestään usein kaksi kertaa peräkkäin shampoolla, jotta turkista saadaan putipuhdas. Varsinkin jos peset koiran harvemmin kuin kerran kuukaudessa. Kura-aikaan jopa kahden viikon välein pestävän koiran turkki, tai ainakin tassut, tarvitsevat kaksi pesukertaa. Ensimmäisellä kerralla shampoon voi levittää suurpiirteisesti pesusienellä ja toisella kerralla voi keskittyä koiran ihon hieromiseen sormilla. Näin myös iho tulee puhtaaksi.


Pese likaisimmat koiran osat erityisen tarkkaan


Koiran tassut, peppu, kuono ja korvat ovat yleensä likaisimpia. Näitä pestessä kannattaa käyttää paljon shampoota. Moni aristelee korvien ja kuonon pesemistä siinä pelossa, että koira saa vettä tai shampoota korviin tai silmiin. Koiran korviin voi laittaa pumpulitupot, jotka estävät koiran korvien kastumisen. Koiran silmiä taas ei tarvitse yleensä varoa, sillä koirat eivät ole moksiskaan niiden kastumisesta. Shampoo tuskin kuitenkaan tuntuu kivalta silmissä, kannattaa siis pestä silmän ympärykset viimeisenä ja huuhdella ne heti ensimmäisenä. Silmien ympärys on tärkeä pestä varsinkin, jos koiran silmät rähmivät.


Pitääkö koiran pesussa käyttää hoitoainetta?


Koirille on tarjolla monenlaisia hoitoaineita. Hoitoaineet hoitavat turkkia ja ehkäisevät takkujen syntymistä. Se on siis erityisen tärkeää koirille, joilla on takkuuntuva turkki. Kultaturrissa koiran vartalo pestään ensin, minkä jälkeen siihen levitetään hoitoaine. Lopuksi pestään koiran pää, minkä aikana hoitoaine saa vaikuttaa vartalolla. Pesun jälkeen päähän ja korviin levitetään hoitoaine vielä hetkeksi, minkä jälkeen koko koira huuhdellaan huolella. Hoitoaineen käyttö on kätevää myös siksi, että sen mukana koira tulee huuhdeltua vielä kerran, joten kaikki shampoo huuhtoutuu varmasti pois.


Koiran kuivaaminen pyyhkeillä - näin kuivaat koiran nopeasti ilman kuivaajaa


Koira on tärkeä kuivata kunnolla pesun jälkeen, jotta sen ihoon ei tule hot spot-ihottumaa. Koiran voi antaa ensin ravistella itseään hetken ennen pyyhekuivauksen aloittamista. Näin pyyhe ei tule heti litimäräksi. Koiran koosta riippuen kannattaa käyttää paria tai useampaa pyyhettä. Kuivaa koiraa niin kauan, että siitä ei enää irtoa kosteutta pyyhkeeseen. Sen jälkeen koiran voi antaa juoksennella hetken vapaana kotona tai kylpyhuoneessa. Koiran ravistellessa itseään tulee kosteus taas pintaan ja koiran voi pyyhkiä vielä kerran. Muista tassut - niihin kerääntyy paljon kosteutta, koska kosteus valuu alaspäin.


Koiran kuivaaminen kuivaimella


Koiran voi kuivata ihmisten hiustenkuivaimella tai koirille tarkoitetulla kuivaimella. Tärkeintä on, että ilma ei ole liian kuumaa koiralle. Koira kannattaa harjata ennen kuivasta tai kuivauksen aikana. Näin karvat tulee eroteltua ja ne kuivuvat nopeasti. Mikäli koiralla on kihara turkki on harjaaminen kuivauksen aikana tai välissä erityisen suositeltavaa. Harjaus nimittäin tekee turkista suoran eikä se takkuunnu yhtä helposti. Hienoimman lopputuloksen saa kun turkkia harjaa juuresta asti eikä vain päälipuolisesti. Karsta on yleensä hyvä harja kuivaamisen yhteyteen.


Kuinka usein koira pitää pestä?


Jotkut koirat, kuten karkeakarvaiset yksilöt, pestään vain pari kertaa vuodessa. Pitkäturkkiset konetrimmattavat koirat on taas hyvä pestä 2-4 viikon välein. Koiran likaisuuteen vaikuttaa vuodenaika sekä koiran elinympäristö ja käytös. Jos koira peuhaa paljon ulkona voi jopa viikoittainen pesu olla tarpeen.


Voit pestä vain koiran tassut tai muut likaiset osat


Aina koira ei tarvitse kokopesua. Tassut, pepun ja kuonon voi esimerkiksi pestä kerran viikossa hellävaraisella koirashampoolla. Kuono on hyvä pestä usein varsinkin jos koira syö märkäruokaa ja sillä on ruokakuppiin yltävää karvaa kuonossa. Pepun pesu taas on ajankohtaista kun koiran peppuun jää ulostetta. Jos koiran tassuja pesee usein on hyvä käyttää tassuvahaa pesun jälkeen ja varmistaa ettei tassut kuivu.


Tsemppiä pesuhetkiin!

Comments


bottom of page