Trimmaajana saan usein vastata kysymykseen "Kuinka usein koira kannattaa trimmata?". Koiran rotu, elämäntyyli ja omistajien into hoitaa turkkia vaikuttavat kaikki trimmausväliin. Yleensä trimmaukseen tullaan, kun koiran turkki alkaa takkuuntua tai koiralla on kuuma. Pitkä turkki voi myös olla epäkäytännöllinen, sillä se saattaa peittää koiran näkökentän tai kerätä paljon likaa.
Turkkirotuisia koiria trimmataan yleensä kolmen kuukauden välein
Yleisin trimmausväli Kultaturrissa on 8-12 viikkoa. Erittäin paksun ja takkuuntuvan turkin omaavat koirat saattavat käydä trimmauksessa jopa kuuden viikon välein. Jos koiran turkkia osataan ja jaksetaan hoitaa kotona ahkerasti saattaa koiran turkki olla takuton vielä neljän kuukauden päästä trimmauksesta.
Mitä lyhyempi trimmauspituus, sitä harvemmin trimmauksessa pitää käydä
Moni pyytää mahdollisimman lyhyttä, muutaman millin, pituista trimmausta koiralle. Koiran turkki kasvaa noin sentin kuukaudessa, joten turkki pysyy suhteellisen lyhyenä vielä parin kuukauden päästä. Trimmausväli voi siis olla noin kuukauden pidempi kuin koirilla, joiden turkki trimmataan reilun sentin pituiseksi.
Joidenkin rotujen ei tarvitse käydä usein trimmauksessa
Jotkut rodut, joita ei yleensä trimmata koneella, pärjäävät jopa kuusi kuukautta ilman trimmausta. Kultaturrissa käy joitakin cockerspanieleita ja tiibetinterriereitä, jotka konetrimmataan. Heille alkaa yleensä tulla takkuja vasta 4-6kk trimmauksen jälkeen. Jokainen koira on kuitenkin yksilö ja turkin tilannetta kannattaa alkaa seurata aktiivisesti kun trimmauksesta on kulunut pari kuukauttta.
Mistä näkee onko turkki niin takkuinen, että se olisi hyvä trimmata?
Metallikampa on hyvä väline takkutilanteen tarkistukseen. Metallikampa ei jousta saman lailla kuin karsta, joka helposti liukuu takkujen yli. Kun turkin kampaa juuresta asti kammalla, jää kampa kiinni takkuihin. Metallikampa ei ole hyvä väline turkin selvittämiseen, vaan juurikin takkujen huomaamiseen. Takut kannattaa selvittää mieluummin takunavaajalla tai karstalla. Kun takkujen selvitys ei onnistu enää kotona tai niiden selvittämiseen ei ole aikaa, kannattaa varata trimmaus.
Tarkista ainakin nämä helposti takkuuntuvat paikat
Kainalot ovat helpoimmin takkuuntuva paikka, joten niiden syvyyksiin kannattaa kurkistaa usein. Kainalon takut voivat tuottaa koiralle kipua kävellessä, joten ne olisi hyvä pitää takuttomina. Toinen yleinen paikka, mistä takkuja löytyy, on korvien tausta. Takut voivat haitata koiraa myös tassuanturoiden välissä. Kun tassukarvoihin jää pihkaa tai muuta tahmaa, alkaa sinne helposti kertyä takkuja. Takut taas keräävät likaa taskujen lailla, eikä ole lainkaan tavatonta, että koiran tassuanturoiden välistä löytyy takut jotka ovat täynnä hiekkaa, joka ei lähde pesussa.
Trimmausta stressaava koira olisi hyvä trimmata usein
Kun koira pelkää trimmausta on tärkeää luoda hänelle positiivisia kokemuksia trimmauksesta. Tällöin on erittäin tärkeää, että turkkiin ei ole ehtinyt muodostua takkuja, joiden trimmaus saattaa tuntua koirasta inhottavalta.
Lyhyt trimmausväli mahdollistaa myös trimmaajan ja koiran välisen yhteistyön tiivistymisen. Koira alkaa osata ennakoida trimmaajan liikkeitä ja trimmaaja tietää missä menee koiran mukavuusalueen raja.
Trimmaaja kertoo sinulle, kuinka usein koirasi kannattaa trimmata
Trimmaaja osaa kertoa kuinka usein koirasi kannattaa trimmata. Kultaturrista saat mukaan trimmauskortin, johon on ruksattu suositeltu trimmausväli juuri sinun koirallesi.
Lämpimästi tervetuloa! /Frans
Comments