Edellisen koirani kanssa kynsienleikkuu oli niin kamalaa, että jouduimme kerran mieheni kanssa makaamaan koiran päällä, jotta toinen pääsisi edes yrittämään kynsien leikkaamista. Koiralla oli mustat kynnet, joita oli joskus vahingossa leikattu liian pitkälle. Se oli kammottava kokemus kaikille, ja sen jälkeen päätin, etten koskaan enää suostu tekemään mitään sellaista. Tässä kerron miksi jokaisen koiranomistajan tulisi tarjota koiralleen mahdollisuus osallistavaan käsittelyyn.
/ Koirakonsultti Lina Nikula
Osaako koira draamailla käsittelytilanteissa, vai pelkääkö se oikeasti?
Väärät käsitykset ja ennakkoluulot siitä, millainen koira on, ovat myös usein
haasteenamme. Monesti saa kuulla, että koira ”draamailee” tai ”osoittaa mieltään”.
Nykytiedon valossa koiralla on runsas tunne-elämä mutta sen kognitiiviset kyvyt eivät riitä esittämään pelokasta, vaan se on sitä ihan oikeasti. Luota siis siihen, että jos koira huutaa tai tärisee, niin se ihan oikeasti pelkää.
Miksi haluamme opettaa koiralle osallistavaa käsittelyä? Jos käsittely sujuu muutenkin?
Valinnanvapaus on kaikille eläville olennoille hyvin tärkeä hyvinvoinnin kulmakivi. Kotikoira saa harvoin itse valita milloin saa ruokaa, milloin tai minne mennään lenkillä, kenen kanssa tai milloin haluaa paritella yms. Antamalla koiralle lisää valinnanvapautta, erityisesti tilanteessa, joka voi olla sille pelottava, poistaa tilanteesta suurimman osan jännityksestä. Harvemmin hoitotoimenpiteet edes sattuvat, mutta kiinnipitäminen, paineistaminen yms. saattavat tehdä niistä tarpeettoman pelottavia. Myös tilanteen ennakoitavuus, eli se että koira tietää, mitä seuraavaksi tapahtuu, lisää hyvinvointia.
Mitä on koiran osallistava käsittely?
Omaehtoinen, osallistava, stressitön…rakkaalla lapsella on monta nimeä. Käytämme
tässä sanaa osallistava, sillä tavoitteena ei välttämättä ole saada koiraa itse ehdottamaan trimmausta tai kynsienleikkuuta, vaan tehdä käsittelytilanteista rennompia yhteistyössä koiran kanssa.
Jopa tiikereitä voi käsitellä osallistavan käsittelyn avulla - joten miksi emme tarjoaisi tätä mahdollisuutta koirillemme?
Osallistava käsittely on saanut alkunsa eläintarhoissa, joissa aiemmin jouduttiin rauhoittamaan eläimiä pieniäkin toimenpiteitä varten. Eihän niillä ole minkäänlaista taipumusta yrittää miellyttää ihmistä. Nykyään verinäytteitä, lääkkeiden antoa ja myös varsin kivuliaita toimenpiteitä voidaan suorittaa yhteistyössä tiikereiden, kirahvien ja norsujen kanssa. Jos se on mahdollista villieläinten kanssa, miksi emme tekisi samaa parhaan ystävämme.
Osallistavaan käsittelyyn kuuluu, että koira saa sanoa ei
Ensinnäkin koiran on osattava sanoa ei, ja meidän on osattava kuunnella. Tämä on
monelle ihmiselle vaikea ajatus, koska meidän mielestä turkkia pitää saada pestyä
loppuun tai hampaita on pakko saada harjattua. Mutta onko oikeasti, vai onko tämä vain joku meidän ajatus?
Koiralle pitää opettaa jokin temppu, jonka avulla me ymmärrämme, että se haluaa tauon tai lopettaa. Se voi olla tassun pois ottaminen, nuuskumaton eteen meneminen tai vaikka istahtaminen. Oli se mikä tahansa, niin ”EI”-vastauksesta on aina syytä lopettaa.
Osallistava käsittely tähtää koiran ja ihmisen väliseen aitoon luottamukseen, ei koiran vastahakoiseen suostumukseen
Jotta koira ei valitsisi käsittelytilanteita vastahakoisesti, meidän on myös palkattava sitä silloin, kun vastaus kysymykseen ”haluatko osallistua” on ei. Se voi olla vaikea hyväksyä, mutta sitä on todella tärkeä kuunnella ja rohkaista, sillä se on ainoa tapa luoda koiralle oikeaa valinnanmahdollisuutta ja rakentaa näihin tilanteisiin aitoa luottamusta.
Näin osallistava käsittelytilanne aloitetaan
Kun koira osaa sanoa ei, haluamme tietysti myös opettaa sille, millaisella käytöksellä
käsittely käynnistetään. Se voi olla joku tietty kohde, jonka päälle koira tulee, se voi olla esineen koskeminen tai asento, johon se menee. Ensin vahvistamme tätä irrallaan itse käsittelystä, ja sitten, melko pian, haluamme kertoa koiralle, että kun tulet tälle alustalle, sinuun kosketaan. Koskemistakin kannattaa pilkkoa hyvin pieniksi paloiksi, koska haluamme myös, että koira tietää, ettei sen sietokykyä aiota ylittää.
Mikäli haluat tukea osallistavan käsittelyn aloittamiseen, voit varata ajan käsittelyklinikalleni Kultaturriin.
Comments