Australian labradoodleja käy Kultaturrissa paljon ja labradoodlen trimmaus onkin minulle todella mieluisaa. Käytän tekstissä sanaa labradoodle helppouden vuoksi.
Labradoodlejen turkit vaihtelevat kiharasta suhteellisen suoraan. Kiharaturkkisten turkki on pöyheää ja nousee, kun taas suorempien turkki laskeutuu. Turkin laatu vaikuttaa trimmausmallin valintaan ja lopputulokseen.
Myös takkutilanne määrittelee sopivan trimmauspituuden. Labradoodlet takkuuntuvat helposti ja lyhyt turkki on siksi monen koiranomistajan mieleen.
Nallemaisuus saadaan trimmaamalla jalat hieman vartaloa pidemmiksi
Yleensä labradoodlet trimmataan Kultaturrissa 3mm-2cm mittaan vartalosta ja jalat jätetään pari milliä pidemmiksi. Toki moni haluaa turkista tasapituisen, koska pitkä turkki jaloissa ei aina ole se käytännöllisin valinta. Tassut toki siistitään aina alapuolelta, jolloin sisään kantautuu mahdollisimman vähän likaa ulkoa.
Australian labradoodlen kuonon trimmaus - pyöreä vai partamalli?
Pidän labradoodleilla pyöreästä kuonon muodosta. Jotkut trimmaajat jättävät labradoodleille pitkän parran, mutta mielestäni se ei ole kovin käytännöllinnen. Kuono kerää helposti ruokaa ja turkkiin jääneen ruoan ympärille muodostuu kipeitä takkuja.
Pyöreä kuono on myös nallemaisen suloinen. Kuonosta saadaan trimmattua pyöreä kun karvat nostetaan ylös kuonon "päälle" kamman avulla ennen leikkaamista. Leikkaamiseen soveltuvat hyvin esim. kaarevat trimmaussakset tai ohennussakset.
Takkuisen koiran turkki kannattaa trimmata lyhyeksi
Mikäli takut ovat päässeet syntymään on koiraystävällisin trimmaus lyhyempi malli. Pieniä takkuja voi hyvin selvitellä, mutta turkin ollessa takussa vähän sieltä täältä tai huovalla, on se hyvä trimmata melkein kokonaan pois. Kun takut ajetaan pois niiden alta lyhyellä terällä, ei trimmaus satu koiraa. 1-3mm terä on tällöin hyvä valinta.
Yleisestikin lyhyellä terällä trimmaaminen on helppoa ja nopeaa ja se on siksi hyvä valinta aloittelevalle kotitrimmaajalle tai koiralle, joka stressaa trimmausta. Turkki kasvaa noin sentin kuussa, joten turkki on jo parin viikon päästä trimmauksesta nallemaisen näköinen.
Turkin alasajo on koiraystävällinen valinta myös kesällä ja varsinkin jos koira tykkää uida. Punkitkaan eivät tartu yhtä helposti lyhyeen turkkiin. Jotkut trimmaavat kuitenkin labradoodlensa koko turkin pois millin-parin mittaan ympäri vuoden. Se on mielestäni hyvä taktiikka jos koiralla on vaatteita kylmillä keleillä, sillä vaatteet saavat turkin takkuuntumaan.
Labradoodlet ovatkin kaikista takkuisimpia kevättalvella, kun omistajat ovat halunneet pitää koiralla lämmintä turkkia talven ajan ja ovat pukeneet koiran sen lisäksi vaatteisiin. Tämä johtaa valitettavasti siihen, että turkki on usein takkuinen ja kipeä jopa kuukausia talvella.
Nämä alueet kannattaa trimmata lyhyeksi kaikilta labradoodleilta
Koiran takut syntyvät paikkoihin, joissa turkki hankautuu. Siksi kainalot, nivuset ja korvien taustat ovat yleensä takkuisia paikkoja. Takut kainalossa tai nivusissa voivat sattua koiraa hänen liikkuessaan. Siksi kannustan ajamaan aina kaikki karvat pois kainalosta. Nivusista karvat ajellaankin aina lyhyeksi rodusta huolimatta. Korvien takaa turkkia voi lyhentää hieman lyhyemmäksi kuin muualta, jotta sinne ei synny takkuja.
Labradoodlen korvien trimmaus on tärkeä tehdä oikein jotta korva hengittää
Labradoodleilla on joskus ongelmia korvien kanssa. Ongelmat syntyvät mm. siitä, että korva ei hengitä.
Korvat on hyvä ajaa sisäpuolelta aivan lyhyiksi ja korvalehden päällä olevia karvoja on hyvä lyhentää. Hengittävyyttä voi lisätä myös lyhentämälllä karvaa korvan alta. Itse teen nykyään labradoodleille tuuletuskäytävän korvasta kaulaan asti. Ajan siis alueen, joka jää korvan alle, millin-parin mittaan. Alue ei näy päälle päin eikä sillä siis ole väliä jos karva on siellä lyhyempää.
Korvakäytävän sisällä kasvavia karvoja nypitään ajoittain jos karvaa on paljon. Nyppiminen voi kuitenkin olla kovin kivuliasta koiralle, joten sitä ei kannata tehdä turhaan. Nyppiä tulisi vain karvoja, jotka irtoavat helposti.
Ole ihmeessä yhteydessä mikäli haluat kysyä oman koirasi trimmauksesta tai turkinhoidosta: frans@kultaturri.fi tai laita viesti Kultaturrin Instagramissa.
/Frans
Comments