top of page

Koiran turkki ja kylmä - 5 virhettä, joihin moni koiran­omistaja sortuu talvella

Trimmaajien somekanavissa alkaa näkyä huolestuneita viestejä koiranomistajille ilmojen kylmetessä. Tästä nimittäin alkaa koirille kylmä ja rankka vuodenaika, koska omistajat eivät tunnista koiran tarpeita kylmiin ilmoihin ja turkkiin liittyen. Myös koirien tassut ovat koetuksella kurakeleillä, lumella ja etenkin kaupunkien suolatuilla kaduilla. Tässä ovat turkkien asiantuntijan listaamat yleisimmät virheet kylmällä ilmalla:



Koiran turkki ja kylmä - tarkeneeko koira talvella? Kaksi koiraa istuu trimmaamossa.
Takki on koiralle parempi kuin moni pitkäkin turkki talvella

Omistaja ei osaa arvioida turkin lämmittävyyttä - monen koiran turkki ei suojaa kylmyydeltä talvella


Moni koiranomistaja huomaa koiran turkin vaivaavan koiraa keväällä ilmojen lämmetessä. Koiran turkki siis kyllä yleensä lämmittää, mutta kuinka paljon? Eri rotuisten koirien turkeissa on suuria eroja. Joillakin koirilla on turkissaan useampia kerroksia, kun taas suosituilla seurakoirilla turkki on yksikerroksinen. Yksikerroksisten turkkien rakenne tosin vaihtelee: doodelien turkki on usein paksu verrattuna esimerkiksi maltankoirien ohuisiin turkkeihin. On siis vaikea sanoa yhtä pätevää ohjetta koiran turkin lämmittävyyden arviointiin. Tässä on yleisiä suuntaviivoja: Pohjavillainen turkki lämmittää usein sen verran, että vaatteita ei tarvitse käyttää kuin pakkasilla. Joidenkin turkki on niin paksu, että koira ei tarvitse koko talvena muuta kuin sadetakkia. Pohjavillaisia koiria ei usein trimmata, joten heidän kohdallaan ei tarvitse tehdä päätöksiä turkin pituuden suhteen.


Nypittävä turkki saattaa suojata hyvin tuulelta, koska nypittävä karva on paksua eikä se helposti lennä pois iholta tuulessa. Syksyllä nämä koirat pärjäävätkin usein ilman vaatteita. Nypittävät koirarodut tarvitsevat kuitenkin usein suojaa ilmojen pakastuessa.



Koiran turkki talvella - koira jolla on kylmä
Tämä turkki näyttää lämpimältä, mutta oikeasti se on ohut ja pohjavillaa ei ole lämmittämässä.


Yksinkertaisen turkin omaava koira palelee eniten talvella. Tällainen koira saattaa pärjätä tuulettomina syysiltoina ilman vaatetusta. Yksinkertaisen turkin omaava koira tarvitsee kuitenkin aina takkia kun ilma on sellainen, että ihminen palelisi fleecetakissa. Esim. villakoirien, doodeleiden ja bichonien turkki on sellainen, että tuuli läpäisee sen mennen tullen. Tähän ei myöskään paljoa turkin pituus vaikuta. Kovilla pakkasilla on hyvä siirtyä kerrospukeutumiseen; alle laitetaan fleeceasu ja päälle takki.



Yleinen uskomus: mitä pidempi turkki koiralla on, sitä lämpimämpi se on, on väärä


On ymmärrettävää ajatella, että pidempi turkki olisi automaattisesti lämpimämpi kuin lyhyt. Ja onhan se totta, että esim. collien pitkä ja paksu turkki on lämmin. Doodelillakin tulee joskus pitkällä turkilla sisällä kuuma. Syksyllä ja talvella ulkoilun aikana koira kuin koira on kuitenkin usein osittain märkä. Tilanne on siis aivan eri, kuin sisällä tai kesällä.


On hyvä muistaa, että märkä karva ei yleensä lämmitä koiraa. Olet varmaan nähnyt kuinka koirasi tärisee pesun jälkeen sisälläkin. Lyhyempi turkki on siis usein lämpimämpi kuin pitkä, koska se ei ui lätäköissä ja kastu lumipaakuista.

Koirat, joiden turkki on lämmin kylmällä ja talvella
Näillä koirilla on monikerroksinen lämmin turkki, jolla pärjää talvella. Turkki ei kastu helposti, koska jalkojen karvapeite on pääosin lyhyttä.


Jos koira viedään trimmattavaksi harvemmin talvella, takut voivat lisääntyä ja koira viettää talven kivuissa

Koskaan trimmaamoissa ei käy niin takkuisia koiria, kuin kevättalvella. Hyvää tarkoittavat koiranomistajat ovat venyttäneet trimmausväliä jopa tuplasti pidempään kuin normaalisti, jotta koira ei palelisi. Valitettavasti tämä onkin ollut karhunpalvelus koiralle, sillä tällainen koira on usein ollut takkujen takia kivuissa viikkoja, ellei kuukausia. Kävelisitkö mieluusti itse ulkona turkki ja kainalot takussa vai lyhyessä takuttomassa turkissa takki päällä?


Takkujen aiheuttama kärsimys ei valitettavasti rajoitu vain koiran arkeen, vaan myös trimmaustilanteesta tulee koiralle raskas kun takkuja on ehtinyt syntyä. Takkuturkkisen koiran olo on huono, joten se on arka käsittelylle. Ja sen lisäksi trimmaus sattuu koiraa koneen terän osuessa kiristävään takkuun.


Pisteenä i:n päälle omistaja saattaa toivoa että takut avattaisiin niiden pois leikkaamisen sijaan, koska omistaja ei halua paljasta koiraa. Tämä lisää koiran kärsimystä entisestään, sillä takkujen selvittely on hidastaja kivuliasta. Ammattimainen trimmaaja kertoo tällöin omistajalle, että ainoa koiraystävällinen tapa on ajella turkki kokonaan pois. Tästä valitettavasti trimmaaja saattaa saada huonoa palautetta omistajalta, joka on järkyttynyt koiran rottamaisesta ulkonäöstä. Trimmaaja ei ole taikuri, joka voi parissa tunnissa hoitaa kaiken turkinhoidon, mitä olisi pitänyt tehdä kotona päivittäin. Voit siis pitää pitkän turkin takuttomana talvellakin, mutta se vaatii jokapäiväistä työtä.

Omistajan tulisi keskittyä koiran turkin lumipaakkujen ennaltaehkäisyyn, eikä poiston

Haluaisitko itse mieluummin kävellä ulkona lumipaakut kiinni hiuksissasi ja päänahassasi, vai kaljuna? Kun omistaja ymmärtää, kuinka kylmältä lumipaakut koirasta tuntuvat, alkaa fokus siirtyä niiden sulattelusta ennaltaehkäisyyn.



Koiran turkki talvella - jos kuonossa on lunta, kannattaa turkin trimmaus
Myös naamaan saattaa jäädä lumipaakkuja. Tällöin kuono kannattaa pitää lyhyessä karvassa

Helpoin tapa ennaltaehkäistä lumen tarttuminen koiran turkkiin on turkin lyhyenä pitäminen. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos lumi tarttuu karvoihin, on karvat aika leikata. Koko turkin lyhentäminen trimmaajalla on hyvä ratkaisu, mikäli lunta tarttuu vatsaan ja reisiin asti. Kotoa moni osaa lyhentää tassujen ja jalkojen alaosan karvoja. Tähän käyvät keittiösakset tai minitrimmeri. Minitrimmerillä saa leikattua tassukarvat perusteellisemmin, sillä voi nimittäin "kaivaa" tassuanturoiden ja varpaiden väleistä, jolloin tassuihin ei jää yhtään karvaa. Minitrimmeri ei myöskään ole yhtä vaarallinen kuin sakset, sillä saksilla saa onnettomuuden sattuessa aikaan isonkin haaverin. Hyvä minitrimmeri tekee korkeintaan pientä ärsytystä ja nirhaumaa ihon pintaan.

Koira, joka on trimmattu talvitrimmiin
Onnin villakoiravarpaat sopivat monelle muullekin rodulle talvella. Jalat voi ajella ylemmäskin.

Tassuja tulee huoltaa säännöllisesti, jotta ne eivät kuivu ja aiheuta kipua koiran kävellessä


Koiran tassut ovat kovalla koetuksella niin jäällä, hiekatuilla kävelyteillä kuin kaupungin suolatuilla kaduilla. Tassut tulisikin tarkistaa jokaisen lenkin jälkeen, sillä anturoiden väleistä löytyy välillä teräviä hiekanjyviä. Suolatuilla teillä kävelyn jälkeen koiran tassut kannattaa huuhdella. Tassuvoiteen käyttö ehkäisee tassujen halkeilemista, mikä on yleistä talvisin. Tassuvoidetta on hyvä käyttää kerran viikossa ennaltaehkäisevästi ja halkeamien hoidossa kerran päivässä. Pesemällä tassut tassusaippualla ennen vahausta saat parhaan lopputuloksen.



Koiran turkinhoito talvella - tassuvaha ja tassusaippua


Tsemppiä talven keleihin kaikkiin koirakoteihin. Kultaturri kulkee kumppaninasi koiran turkinhoidossa koko talven ajan.


/Trimmaaja Frans Forsman

コメント


bottom of page